zondag 23 juni 2013

Het voorbereiden van de SD-kaart

Een Raspberry Pi heeft geen harde schijf ingebouwd. In plaats daarvan wordt een SD-kaartje gebruikt. Hierop komt een zgn. bootloader en een besturinggsysteem (OS). We hebben dus nog wat werk voor de boeg vooraleer we aan de slag kunnen.

In het kort moeten we volgende stappen doorlopen :
  • het OS downloaden
  • de SD-kaart formatteren
  • het OS installeren op de SD-kaart

Downloaden van het OS

Er zijn verschillende besturingssytemen die je kunt gebruiken voor je Raspberry Pi. Maar de meesten zullen toch willen starten met Raspbian. Dit is een speciale versie van het Debian besturingssyteem. Debian is een populaire linux-distributie die vaak wordt gebruikt op gewone desktops of laptops. Downloaden kun je op : http://www.raspberrypi.org/downloads

Download de meest recente versie door even naar onderen te scrollen en bewaar deze op de harde schijf van je computer. Dit bestand is een gecomprimeerd bestand dat we eerst nog moeten 'uitpakken'. Het resultaat hiervan is een bestand in het IMG formaat (een image-bestand). Eenmaal dit achte de rug is kunnen we verder met de volgende stap.

de SD-kaart formatteren

Een SD-kaart op de correcte manier formatteren is makkelijk. Het kan zowel bij Linux, Mac of Windows, maar vraagt wel een iets andere aanpak.

Windows
Mensen met een Windows computer hebben een tooltje met de naam Win32 Disk Imager nodig. Dit kun je downloaden op :
http://www.softpedia.com/get/CD-DVD-Tools/Data-CD-DVD-Burning/Win32-Disk-Imager.shtml
De download is ook een zip-bestand en moet dus worden uitgepakt. Daarna kun je het bestand opstarten door te dubbelklikken op Win32DiskImager.exe. Afhankelijk van je Windows versie, kan het zijn dat je dit moet opstarten als administrator. Dit doe je door rechts te klikken op het bewuste exe-bestand en te kiezen voor 'uitvoeren als administrator'.

Nu kies je het correcte img-bestand van Raspbian. Dit doe je door te klikken op het mapje en te navigeren naar de plaats waar je je bestand hebt uitgepakt. Daarna kies je bij Device de letter die overeenstemt met je SD-kaart. Let op dat je zeker de juiste letter kiest! Tot slot druk je op de knop Write om het bestand op je SD-kaart weg te schrijven. Eenmaal het proces is afgelopen, kun je Disk Imager afsluiten en je SD-kaart gebruiken in je Raspberry Pi.

Linux
De mensen die Linux gebruiken kunnen een gelijkaardig tooltje gebruiken : ImageWriter. De werkwijze is in feite dezelfde als voor Windows gebruikers. Downloaden kan via het softwarecenter. Uiteraard kun je ook het juiste commando gebruiken :
sudo apt-get install usb-imagewriter
Na het ingeven van je paswoord zal ImageWriter geïnstalleerd zijn.


Een tweede mogelijkheid is MintStick. Het werkt identiek als bovenstaande ImageWriter. Voor de installatie ga je naar een Terminalvenster en tik je onderstaande commando's in :
$ sudo add-apt-repository ppa:tsvetko.tsvetkov/trusty-backports
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install mintstick


Mac OSX
Ook voor de Mac-gebruikers onder ons is een tooltje beschikbaar : PiWriter. Downloaden kan op:
http://sourceforge.net/projects/piwriter/
Een alternatief is de Rpi SD-Card-Builder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten