dinsdag 9 juli 2013

Vlug aan de slag dankzij NOOBS

Als je de gelukkige bezitter bent van een Raspberry Pi, dan wil je d'r ook zo snel mogelijk mee aan de slag. Maar sommigen onderschatten toch een beetje het voorbereidende werk en/of hebben weinig kaas gegeten van Linux. Maar geen nood, want er bestaat zoiets als NOOBS.

NOOBS staat voor New Out Of Box Software. Hiermee wordt de allereerste setup van RPi een stuk makkelijker. Bovendien is het ideaal voor het ontdekken van ja Raspberry Pi want je kunt steeds een soort 'recovery' doen.
Om NOOBS te kunnen gebruiken moeten we wel eerst een geformatteerde SD-kaart hebben. Windows of Mac gebruikers kunnen voor instructies kijken bij deze post :
http://raspberrypistarter.blogspot.be/2013/06/een-sd-kaart-formatteren-in-windows.html

Linux gebruikers kijken hier voor de instructies om een SD-kaart te formatteren:
http://raspberrypistarter.blogspot.be/2013/06/een-sd-kaart-formatteren-in-linux.html

Eenmaal we een geformatteerde SD-kaart hebben, moeten we deze in onze gewone computer steken via een kaartlezer. En dan kunnen we de software van NOOBS gaan downloaden; deze kun je vinden bij de downloadpagina van Rasberry Pi.

Sla het zip-bestand ergens op waar je het makkelijk terug kunt vinden. Na het downloaden kun je het bestand uitpakken. De inhoud kun je kopieëren en daarna "plakken" op je SD-kaart.

Et voilà! Meer is er niet aan : je "opstartschijf" is aangemaakt. Sluit je Raspberry Pi op de correcte manier aan en zet hem aan.

Automatisch zal NOOBS voor de eerste keer starten. We zien een scherm dat aangeeft dat de grootte van de FAT-partitie wordt aangepast. Dit komt omdat de image die we hebben gedownload een image is voor een kaart van 2GB. Als jouw SD-kaart groter is (stel 16GB) dan wordt er dus 14GB niet gebruikt. NOOBS past dit aan zodat onze SD-kaart volledig kan benut worden.

Daarna zal het openingsmenu je een keuze voorschotelen welk besturingssysteem je wil installeren. Helemaal onderaan kun je trouwens de taal van je voorkeur instellen.




Wie gewoon even z'n Rasberry Pi wil ontdekken begint vaak met Raspbian. Dit OS (= operating system = besturingssyteem) wordt ook aangeraden door de makers van NOOBS. Druk bovenaan links op Install OS.
Je krijgt eerst nog een waarschuwing te zien dat je data op de SD-kaart zullen worden gewist. Deze waarschuwing kun je negeren, aangezien we begonnen zijn met een nieuw geformatteerd SD-kaartje. Daarna wordt de feitelijke installatie gestart. Even geduld dus.

Eenmaal de installatie is voltooid kun je aan de slag met het besturingsysteem dat je hebt gekozen. Wil je terug naar de recovery, dan moet je SHIFT ingedrukt houden bij het opstarten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten