donderdag 22 augustus 2013

Een verbinding maken tussen je RPi en je hoofdcomputer in XBMC

Een verbinding maken tussen een Raspberry Pi en je hoofdcomputer kan zeer handig zijn. Bvb om een map met muziek te transfereren. Als je op je Rpi XBMC hebt draaien, liggen de zaken ietsje anders, maar het wordt een makkie met onderstaande tutorial.

Om een verbinding te maken tussen beide toestellen gebruiken we een protocol met de naam SSH. Dat moeten we wel aanzetten in de instellingen van XBMC. Bovendien hebben we ook nog enkel andere parameters nodig :
  • het ip-adres van onze Raspberry Pi
  • de netwerk gateway van onze router
  • de login van OpenELEC en het bijhorende paswoord

Het ip-adres van onze RPi

Om het ip-adres van de Raspberry Pi te achterhalen eenmaal XBMC draait moeten we gaan naar Systeem > Systeeminformatie > Netwerk. Daar kunnen we het ip-adres van onze XBMC-machine achterhalen. Noteer het ip-adres.

De Netwerk Gateway van onze router
Om dit te achterhalen kunnen we ten rade gaan bij onze internetprovider. Maar je kunt dit ook makkelijk zelf vinden. Als je hoofdcomputer Linux heeft, dan ga je naar een terminalvenster en tikt onderstaande commando in:
$ route

Het resultaat zal ons het benodigde adres bezorgen:


 Wie een Mac heeft kan gaan kijken in het veld 'Router' bij Systeemvoorkeuren > Netwerk.

Om je netwerk gateway te vinden in Windows, is de methode afhankelijk van welk besturingssysteem je hebt. Deze pagina kan je zeker en vast op weg helpen.

Eenmaal we de netwerk gateway hebben, gaan we deze ook noteren.

De standaardlogin van OpenELEC

Wanneer je bij de installatie niks hebt gewijzigd, dan zijn de standaard login en het standaarpaswoord nog steeds geldig :
login= root
paswoord= openelec

Met deze gegevens kunnen we op verschillende manieren aan de slag:
  • via een ftp-programma inloggen
  • via een terminalvenster op de hoofdcomputer
Maar eerst moeten we XBMC klaar maken. Hiervoor moeten een paar instellingen worden nagezien. Ga naar Systeem > OpenELEC > Netwerk. Enkel de IP-instellingen moet je wijzigen :


Hier vul je het ip-adres in dat je eerder hebt genoteerd. Idem voor de Netwerk gateway. Netwerkprefix lengte kun je ongemoeid laten. Bij DNS server 1 kun je 8.8.8.8 invullen. Eenmaal dit gedaan is kun je ook DNS server 2 invullen. Hier gebruiken we 8.8.4.4

Daarna controleer je in hetzelfde scherm onder het tabblad Services als SSH weldegelijk is aangevinkt. 


Daarna nog even op OK klikken en je Raspberry herstarten.

Via een ftp-programma inloggen

Filezilla is een gekend en ook uitstekend stukje software om met FTP te werken. Maar we kunnen het ook gebruiken om in te loggen bij onze Raspberry Pi.


Vul alle gegevens in in de balk bovenaan en druk op Snelverbinden. Je zult merken dat rechts de inhoud van de Rapberry Pi komt te staan en links onze hoofdcomputer. Nu is het dus een kwestie van verslepen om bestanden te kunnen verplaatsen. Dit kan zowel van rechts naar links als omgekeerd.

Via terminal inloggen

Het inloggen via terminal is misschien iets minder handig voor het verplaatsen van bestanden, maar blinkt dan weer uit voor andere zaken.

Als je een Linux hoofdcomputer hebt is het makkelijk. Je gaat naar een terminal venster in geeft onderstaande commando in :

$ ssh root@192.168.0.127

Het ip-adres op het einde is het ip-adres dat we in XBMC kunnen vinden onder Systeem > Systeeminformatie > Netwerk . Bij OpenELEC is de standaard login 'root', vandaar dat voor het ip-adres root staat. Na het invoeren van het paswoord dat bij root hoort zijn we verbonden met onze RPi.






Windows gebruikers kunnen een stukje software downloaden om hetzelfde te bereiken : PuTTY.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten