woensdag 7 augustus 2013

Een nieuwe externe HD aansluiten op je RPi

Een Raspberry Pi heeft geen harde schijf zoals we die kennen bij onze laptop of onze desktop PC. Het geheugen bevindt zich gewoon op een SD-kaart. En de ruimte daarop is meestal (zeer) beperkt. Een externe harde schijf kan dan uitkomst bieden.

Welke HD kunnen we kopen?

Een externe harde schijf is meestal te verkrijgen in twee soorten :
  1. Een schijf van 2.5 inch zoals die ook is ingebouwd bij een laptop. Deze zijn compact en hebben geen externe voeding nodig. Dit wil dus wel zeggen dat we de stroom moeten voorzien via een externe usb-hub die wèl een aparte voeding heeft. Qua aansluitingen hebben we dus enkel een verbinding tussen de usb-hub en de externe HD.
  2. Ten tweede is er ook een externe HD die wel een aparte stroomvoorzieining heeft. Deze schijven zijn vaak 3.5 inch en hebben de grootte van een harde schijf zoals die zijn gemonteerd in een desktop PC. De aansluiting bestaat dus uit twee delen : een kabel naar het stopcontact en een kabel naar de Raspberry Pi.

Een voorbeeld van een 2.5 inch schijf :




Een voorbeeld van een 3.5 inch schijf :



Maar een nieuwe externe harde schijf aansluiten op een Raspberry Pi vraagt iets meer werk dan we gewoon zijn op een Windows computer. De reden daarvoor is dat het gros van de nieuwe schijven die je koopt, reeds zijn geformatteerd voor Windows. In de praktijk wil dit zeggen : in het bestandssysteem NTFS. Onze Raspberry Pi heeft het wat moeilijk met die NTFS-indeling. Niet zo raar, want een RPi draait op Linux, en niet Windows. Wil je meer weten over de verschillende soorten bestandssystemen, dan kun je op deze pagina een uitstekende samenvatting vinden.

Hoe laten we de externe HD werken met een RPi ?

Twee oplossingen :

  1. We zorgen ervoor dat Linux op onze RPi wel overweg kan met NTFS. In praktijk houdt dat in dat we een driver moeten installeren die ervoor zorgt dat onze Linux-versie overweg kan met NTFS
  2. We herformatteren onze nieuwe schijf in EXT4. Dat is een bestandsindeling die geknipt is voor onze Raspberry Pi.


Raspberry Pi en NTFS-schijven

Om een Raspberry Pi te laten samenwerken met een schijf die is geformateerd met het NTFS bestandssysteem moeten we een driver installeren met de naam "NTFS-3G". Hiervoor moeten we naar een Terminal-venster. Als je Rapsberry Pi op het startscherm staat van Raspbian, zul je een icoontje zien met de naam LXTerminal : dubbelklikken dus.
Eenmaal je op de commandoprompt gekomen bent zul je iets zien in de aard van :
pi@raspberrypi $



Nu gaan we de driver NTFS-3G installeren met het commando
sudo apt-get install ntfs-3g

Vanaf nu kan onze Raspberry Pi overweg met onze nieuwe externe schijf. Maar... De performantie hiervan is een stuk minder dan als de schijf geherformatteerd wordt naar EXT4. Als je dezelfde schijf ook wil gebruiken op een Windows PC is het aangeraden deze methode te kiezen. Als je de schijf enkel op je RPi wil gebruiken (of in combinatie met een andere Linux computer) is het beter deze opnieuw te formatteren naar EXT4.

Een NTFS-schijf herformatteren naar EXT4

Wanneer je een nieuwe externe HD hebt gekocht en je wil deze gebruiken in combinatie met je Raspberry Pi is het best om deze opnieuw te formatteren naar de indeling EXT4. Om dit te doen kun je twee kanten uit:
  1. je gebruikt je hoofdcomputer om je externe HD aan te sluiten en formatteert naar EXT4
  2. je sluit je externe HD aan op je RPi en werkt via deze om de HD te formatteren
Met een Windows PC een USB disk herformatteren naar EXT4


Als je Windows gebruikt op je hoofdcomputer is het weldegelijk mogelijk een externe HD te herformatteren naar de bestandsindeling EXT4. Hiervoor heb je wel een stukje freeware nodig : Partition Wizard Home Edition. Een handige HowTo kun je vinden op de site en.code-bude.net .


Met een Linux PC een USB disk herformatteren naar EXT4


Als je Linux hebt op je hoofdcomputer is het dankzij GParted een makkie om je HD te herformatteren naar EXT4. Normaal gezien heeft Linux GParted standaard aan boord. Is dit niet het geval dan kun je even een vorige post lezen hoe je GParted op je Linux PC kunt krijgen.


Eenmaal GParted is geïnstalleerd kunnen we aan de slag om de HD te herformatteren. Start GParted via het menu "Systeem" (of Accessoires bij sommige distributies). Bij het openen zal je paswoord worden gevraagd. Als GParted is geopend zie je een dropdown menu in de rechterbovenhoek. Als je hierop drukt is het de bedoeling dat je je HD ziet staan. Meestal kun je deze herkennen aan de grootte van je HD. En meestal heeft deze de naam "dev/sdb". Let erop dat sda de harde schijf van je hoofdcomputer is. Deze moet je dus ZEKER ongemoeid laten. Anders gaan we de harde schijf wissen van deze hoofcomputer. En dat zuigt! 

In het menu Schijf kies je voor Partitietabel aanmaken

Wanneer je de melding krijgt dat je partitie nog aangekoppeld is, dan moeten we deze eerst ontkoppelen. Dat doe je door op de balk /dev/sdb rechts te klikken en te kiezen voor ontkoppelen.  

Je krijgt nu een waarschuwing te zien die je zal verwittigen dat al je gegevens van /dev/sdb zullen worden gewist. Klik op Toepassen als je zeker bent. Na enkele seconden is je HD volledig gewist en zie je in de balk enkel nog een grijze zone.

In de grijze zone klik je op de rechter muisknop en kies je voor Nieuw.

In het volgende scherm hoef je enkel bestandssyteem te wijzigen naar EXT4. Daarna druk je op de knop Toevoegen.



GParted heeft een soort beschermingsbuffer ingebouwd, want je bewerking is nog niet voltooid. Om het formatteren af te ronden gaan we naar het menu Bewerken en kiezen we Alle bewerkingen uitvoeren. Opnieuw worden we gewaarschuwd. Druk op Toepassen als je 100% zeker bent.


Nu heb je een externe HD die is geformatteerd met de EXT4 bestandsindeling. Deze kun je nu gebruiken met je Raspberry Pi.

Met een RPi een USB disk herformatteren naar EXT4

Sluit je nieuwe externe HD aan op je Raspberry Pi. Ga naar de LXTerminal. Als je Rapsberry Pi op het startscherm staat van Raspbian, zul je een icoontje zien met de naam LXTerminal : dubbelklikken dus.

Tik dan onderstaande commando in nadat je je schijf hebt aangesloten :
tail -f /var/log/messages

Druk op CTRL + C om het commando te laten stoppen met zoeken.
In de tekst die we terugkregen van onze RPi kunnen we uitmaken welke naam onze externe HD heeft gekregen :


In dit geval kreeg onze externe HD de naam "sda1". Dit moeten we even goed onthouden (of noteren).

Met onderstaande commando kunnen we onze schijf formatteren naar EXT4 :
sudo mkfs.ext4 /dev/sda1 -L EXTDISK

Op het einde van het commando zien we EXTDISK. Dit is gewoon de naam die we geven aan onze nieuwe schijf. Dit kun je dus veranderen zoals je wil. Na het uitvoeren van het commando is onze disk ingedeeld met het EXT4 bestandssysteem. Hooray (for boobies) !



Geen opmerkingen:

Een reactie posten