dinsdag 10 september 2013

Retro-gameconsole maken van je Pi

Behalve een mediacenter maken van je Raspberry Pi, kun je ook nog een andere kant uit : een gameconsole voor retro-games. Gezien de beperkte kracht van de Rpi moeten we geen grafische pareltjes verwachten zoals bij een Playstation 3 of een game-pc. Maar voor de old school games (die de 30 plussers zeker nog kennen) is de Rpi een prima kandidaat.

Hiervoor maken we gebruik van zogenaamde 'emulators'. Dat is een stukje software dat een oude gameconsole kan nabootsen. Op deze manier kunnen we dankzij een Commodore 64-emulator op onze Raspberry Pi games spelen die oorspronkelijk bedoeld waren voor deze retro computer. En zo zijn er tientallen emulators (snes, N64, playstation 1, MAME,...)



Om met een Raspberry retrogames te kunnen spelen kunnen we gebruik maken van een 'image' van RetroPie. Dat is een soort besturingssysteem dat kant en klaar is. Dwz. met de nodige emulators reeds ingebouwd. Deze verzameling emulators noemt trouwens EmulationStation.

Aan de slag !

Eerst en vooral moeten we de image downloaden op de site van RetroPie. De download zit een beetje verstopt achter de gele knop met de pijl. Na het downloaden hoef je het bestand enkel nog uit te pakken. Als resultaat hebben we een .img-bestand (image).

Om het bestand op de correcte manier op onze SD-kaart te krijgen kun je terecht bij de post Het voorbereiden van de SD-kaart. Kortom komt het erop neer dat je software nodig hebt : voor Windows Win32 Disk Imager en voor Linux Image Writer. Mac-gebruikers kunnen dd-gui gebruiken.


De eerste start van RetroPie

Eenmaal je SD-kaartje is beschreven kunnen we de overstap maken naar onze Raspberry Pi. We hebben voor de eerste keer een toetsenbord nodig. Indien je later van plan bent om een controller te gebruiken, kunnen we dat later nog steeds configureren. Bovendien hangt deze configuratie af van welke controller je wil gebruiken.

Steek je SD-kaart met de image van RetroPie in je RPi. Sluit een keyboard aan. Uiteraard zorg je ook voor een kabel tussen je monitor/tv en je Raspberry Pi. Daarna kun je de Raspberry Pi aanzetten. Een internet verbinding is niet nodig in dit geval.

Zodra je de stroom aansluit start de Raspberry Pi op en kom je meteen terecht in emulationstation. Bij de eerste start wordt gevraagd om de toetsen te configureren. Let op, dit zijn de toetsen om emulationstation te bedienen! En niet de toetsen die je nodig hebt om de games zelf te spelen (de controls). Je kunt je toetsenbord gebruiken om de gevraagde controls toe te wijzen. Misschien dat je deze best noteert.

Nadat je de toetsen hebt toegewezen moeten we eerst een paar aanpassingen maken. Daarvoor kunnen we op ons toetsenbord op F4 drukken. We komen bij een commandoprompt terecht. Hier geven we onderstaande commando in :
sudo raspi-config gevolgd door enter. Je komt terecht in het basismenu. Hier gaan we enkele aanpassingen doorvoeren.

Expand Filesystem
Aangezien de image die we op onze sd-kaart hebben gezet wellicht niet overeen komt met de werkelijke grootte van onze sd-kaart, kiezen we deze optie door gewoon op enter te drukken. Onze Raspberry Pi zal even aan het werk zijn om de groottes gelijk te zetten. We krijgen een melding te zien dat alles zal worden gelijk gezet bij de volgende herstart. We kunnen nu gewoon op SPATIE drukken om akkoord te gaan.

Ons keyboard aanpassen
Als je keyboard geen standard QWERTY toetsenbord is, is het nu de perfecte timing om dit aan te passen. Belgische gebruikers zullen wellicht werken met AZERTY. Dat gaan we dus meteen in orde maken.
  • Kies optie 4 : Internationalisation Setup. We kiezen meteen de eerste optie : Change Locale. Als je op enter drukt bij deze optie : wees dan geduldig, het duurt enkele seconden eer de optie wordt geladen. 
  • Scroll naar beneden met je pijltjestoets tot je de juiste optie tegenkomt. Voor Belgische gebruikers is dit nl_BE-UTF-8. Met de SPATIE kun je deze 'locale' selecteren. Met de TAB-toets ga je nu naar OK en druk je enter. 
  • Het volgende scherm vraagt ons wat we willen gebruiken als standaard 'locale'. Selecteer je gewenste optie en druk op ENTER. Wees opnieuw geduldig, dit duurt even. 
  • Als het systeem hiermee klaar is, komen we opnieuw terecht in het hoofdmenu. We kiezen opnieuw optie 4 (internationalisation setup). Nu gaan we de keyboard-layout aanpassen (de derde optie). Standaard zal onze Raspberry Pi voorstellen voor een Generic 105-key toetsenbord. Dat ik ok als je inderdaad een gewoon keyboard gebruikt. 
  • Nadat je dit hebt bevestigd met ENTER zal ons systeem een keyboard layout vragen. Standaard zijn de Engelse keyboards voorgesteld, we kiezen dus voor OTHER
  • Nu kun je je land kiezen. Elk land heeft zijn alternatieven, maar de eerste optie is bijna altijd de juiste. Wellicht zal nu de vraag komen welke toets je wil gebruiken als AltGr-toets : selecteren dus. De volgende vraag over de 'compose key' kun je overslaan. Kiezen dus voor : No Compose Key.
Je bent nu klaar met de instellingen. Via de TAB-toest kun je kiezen voor Finish en ENTER drukken. Onze systeem zal nu vragen om te herstarten. Kies YES en wees opnieuw geduldig. Alle veranderingen worden nu bewaard.





donderdag 22 augustus 2013

De RRS-feed uitschakelen in XBMC

Bij een nieuwe installatie van XBMC zal er onderaan het scherm een RSS-feed te zien zijn. Deze scrollende tekst is niet echt baanbrekend nieuws en neemt alleen maar broodnodig geheugen weg van onze Rapsberry Pi.

Het is even zoeken naar de juiste weg om deze feed uit te schakelen, dus hier is-ie : Systeem > instellingen > Uiterlijk > Skin. Bij de onderste optie kun je de RSS-feed uitschakelen.




Een verbinding maken tussen je RPi en je hoofdcomputer in XBMC

Een verbinding maken tussen een Raspberry Pi en je hoofdcomputer kan zeer handig zijn. Bvb om een map met muziek te transfereren. Als je op je Rpi XBMC hebt draaien, liggen de zaken ietsje anders, maar het wordt een makkie met onderstaande tutorial.

Om een verbinding te maken tussen beide toestellen gebruiken we een protocol met de naam SSH. Dat moeten we wel aanzetten in de instellingen van XBMC. Bovendien hebben we ook nog enkel andere parameters nodig :
  • het ip-adres van onze Raspberry Pi
  • de netwerk gateway van onze router
  • de login van OpenELEC en het bijhorende paswoord

Het ip-adres van onze RPi

Om het ip-adres van de Raspberry Pi te achterhalen eenmaal XBMC draait moeten we gaan naar Systeem > Systeeminformatie > Netwerk. Daar kunnen we het ip-adres van onze XBMC-machine achterhalen. Noteer het ip-adres.

De Netwerk Gateway van onze router
Om dit te achterhalen kunnen we ten rade gaan bij onze internetprovider. Maar je kunt dit ook makkelijk zelf vinden. Als je hoofdcomputer Linux heeft, dan ga je naar een terminalvenster en tikt onderstaande commando in:
$ route

Het resultaat zal ons het benodigde adres bezorgen:


 Wie een Mac heeft kan gaan kijken in het veld 'Router' bij Systeemvoorkeuren > Netwerk.

Om je netwerk gateway te vinden in Windows, is de methode afhankelijk van welk besturingssysteem je hebt. Deze pagina kan je zeker en vast op weg helpen.

Eenmaal we de netwerk gateway hebben, gaan we deze ook noteren.

De standaardlogin van OpenELEC

Wanneer je bij de installatie niks hebt gewijzigd, dan zijn de standaard login en het standaarpaswoord nog steeds geldig :
login= root
paswoord= openelec

Met deze gegevens kunnen we op verschillende manieren aan de slag:
  • via een ftp-programma inloggen
  • via een terminalvenster op de hoofdcomputer
Maar eerst moeten we XBMC klaar maken. Hiervoor moeten een paar instellingen worden nagezien. Ga naar Systeem > OpenELEC > Netwerk. Enkel de IP-instellingen moet je wijzigen :


Hier vul je het ip-adres in dat je eerder hebt genoteerd. Idem voor de Netwerk gateway. Netwerkprefix lengte kun je ongemoeid laten. Bij DNS server 1 kun je 8.8.8.8 invullen. Eenmaal dit gedaan is kun je ook DNS server 2 invullen. Hier gebruiken we 8.8.4.4

Daarna controleer je in hetzelfde scherm onder het tabblad Services als SSH weldegelijk is aangevinkt. 


Daarna nog even op OK klikken en je Raspberry herstarten.

Via een ftp-programma inloggen

Filezilla is een gekend en ook uitstekend stukje software om met FTP te werken. Maar we kunnen het ook gebruiken om in te loggen bij onze Raspberry Pi.


Vul alle gegevens in in de balk bovenaan en druk op Snelverbinden. Je zult merken dat rechts de inhoud van de Rapberry Pi komt te staan en links onze hoofdcomputer. Nu is het dus een kwestie van verslepen om bestanden te kunnen verplaatsen. Dit kan zowel van rechts naar links als omgekeerd.

Via terminal inloggen

Het inloggen via terminal is misschien iets minder handig voor het verplaatsen van bestanden, maar blinkt dan weer uit voor andere zaken.

Als je een Linux hoofdcomputer hebt is het makkelijk. Je gaat naar een terminal venster in geeft onderstaande commando in :

$ ssh root@192.168.0.127

Het ip-adres op het einde is het ip-adres dat we in XBMC kunnen vinden onder Systeem > Systeeminformatie > Netwerk . Bij OpenELEC is de standaard login 'root', vandaar dat voor het ip-adres root staat. Na het invoeren van het paswoord dat bij root hoort zijn we verbonden met onze RPi.






Windows gebruikers kunnen een stukje software downloaden om hetzelfde te bereiken : PuTTY.


zaterdag 10 augustus 2013

Mappen creëren op je externe HD via XBMC

We gaan even uit van de volgende situatie : je hebt een Raspberry Pi waaraan een externe HD is aangesloten. Je HD komt vers uit de winkel. Zorg er dus voor dat de schijf reeds is geformatteerd in de EXT4 bestandsindeling. Voor de rest is je schijf volledig leeg. Het is de bedoeling dat deze externe schijf het middelpunt wordt voor onze mediabibliotheek.

Om het zaakje netjes te houden zullen we volgende mappen aanmaken op deze schijf :
  • downloads
  • music
  • pictures
  • screenshots
  • tvshows
  • videos

Uiteraard kunnen we de schijf loskoppelen en aansluiten op onze hoofdcomputer en op deze manier de mappen aanmaken.

Een tweede manier is de schijf aankoppelen op onze RPi en via het Bestandsbeheer van XBMC de mappen aanmaken.

Ga hiervoor naar Systeem > Bestandsbeheer.

Je ziet twee vensters : A en B. In welk scherm je wil werken maakt hier niet veel uit. Navigeer naar je externe HD waar nog geen mappen opstaan.

De truuk bestaat eruit om op je klavier de C toets in te drukken om een menu naar boven te halen waar je kan kiezen voor Nieuwe Map :


Op deze manier kun je alle nodige mappen aanmaken.

woensdag 7 augustus 2013

Een nieuwe externe HD aansluiten op je RPi

Een Raspberry Pi heeft geen harde schijf zoals we die kennen bij onze laptop of onze desktop PC. Het geheugen bevindt zich gewoon op een SD-kaart. En de ruimte daarop is meestal (zeer) beperkt. Een externe harde schijf kan dan uitkomst bieden.

Welke HD kunnen we kopen?

Een externe harde schijf is meestal te verkrijgen in twee soorten :
  1. Een schijf van 2.5 inch zoals die ook is ingebouwd bij een laptop. Deze zijn compact en hebben geen externe voeding nodig. Dit wil dus wel zeggen dat we de stroom moeten voorzien via een externe usb-hub die wèl een aparte voeding heeft. Qua aansluitingen hebben we dus enkel een verbinding tussen de usb-hub en de externe HD.
  2. Ten tweede is er ook een externe HD die wel een aparte stroomvoorzieining heeft. Deze schijven zijn vaak 3.5 inch en hebben de grootte van een harde schijf zoals die zijn gemonteerd in een desktop PC. De aansluiting bestaat dus uit twee delen : een kabel naar het stopcontact en een kabel naar de Raspberry Pi.

Een voorbeeld van een 2.5 inch schijf :




Een voorbeeld van een 3.5 inch schijf :



Maar een nieuwe externe harde schijf aansluiten op een Raspberry Pi vraagt iets meer werk dan we gewoon zijn op een Windows computer. De reden daarvoor is dat het gros van de nieuwe schijven die je koopt, reeds zijn geformatteerd voor Windows. In de praktijk wil dit zeggen : in het bestandssysteem NTFS. Onze Raspberry Pi heeft het wat moeilijk met die NTFS-indeling. Niet zo raar, want een RPi draait op Linux, en niet Windows. Wil je meer weten over de verschillende soorten bestandssystemen, dan kun je op deze pagina een uitstekende samenvatting vinden.

Hoe laten we de externe HD werken met een RPi ?

Twee oplossingen :

  1. We zorgen ervoor dat Linux op onze RPi wel overweg kan met NTFS. In praktijk houdt dat in dat we een driver moeten installeren die ervoor zorgt dat onze Linux-versie overweg kan met NTFS
  2. We herformatteren onze nieuwe schijf in EXT4. Dat is een bestandsindeling die geknipt is voor onze Raspberry Pi.


Raspberry Pi en NTFS-schijven

Om een Raspberry Pi te laten samenwerken met een schijf die is geformateerd met het NTFS bestandssysteem moeten we een driver installeren met de naam "NTFS-3G". Hiervoor moeten we naar een Terminal-venster. Als je Rapsberry Pi op het startscherm staat van Raspbian, zul je een icoontje zien met de naam LXTerminal : dubbelklikken dus.
Eenmaal je op de commandoprompt gekomen bent zul je iets zien in de aard van :
pi@raspberrypi $



Nu gaan we de driver NTFS-3G installeren met het commando
sudo apt-get install ntfs-3g

Vanaf nu kan onze Raspberry Pi overweg met onze nieuwe externe schijf. Maar... De performantie hiervan is een stuk minder dan als de schijf geherformatteerd wordt naar EXT4. Als je dezelfde schijf ook wil gebruiken op een Windows PC is het aangeraden deze methode te kiezen. Als je de schijf enkel op je RPi wil gebruiken (of in combinatie met een andere Linux computer) is het beter deze opnieuw te formatteren naar EXT4.

Een NTFS-schijf herformatteren naar EXT4

Wanneer je een nieuwe externe HD hebt gekocht en je wil deze gebruiken in combinatie met je Raspberry Pi is het best om deze opnieuw te formatteren naar de indeling EXT4. Om dit te doen kun je twee kanten uit:
  1. je gebruikt je hoofdcomputer om je externe HD aan te sluiten en formatteert naar EXT4
  2. je sluit je externe HD aan op je RPi en werkt via deze om de HD te formatteren
Met een Windows PC een USB disk herformatteren naar EXT4


Als je Windows gebruikt op je hoofdcomputer is het weldegelijk mogelijk een externe HD te herformatteren naar de bestandsindeling EXT4. Hiervoor heb je wel een stukje freeware nodig : Partition Wizard Home Edition. Een handige HowTo kun je vinden op de site en.code-bude.net .


Met een Linux PC een USB disk herformatteren naar EXT4


Als je Linux hebt op je hoofdcomputer is het dankzij GParted een makkie om je HD te herformatteren naar EXT4. Normaal gezien heeft Linux GParted standaard aan boord. Is dit niet het geval dan kun je even een vorige post lezen hoe je GParted op je Linux PC kunt krijgen.


Eenmaal GParted is geïnstalleerd kunnen we aan de slag om de HD te herformatteren. Start GParted via het menu "Systeem" (of Accessoires bij sommige distributies). Bij het openen zal je paswoord worden gevraagd. Als GParted is geopend zie je een dropdown menu in de rechterbovenhoek. Als je hierop drukt is het de bedoeling dat je je HD ziet staan. Meestal kun je deze herkennen aan de grootte van je HD. En meestal heeft deze de naam "dev/sdb". Let erop dat sda de harde schijf van je hoofdcomputer is. Deze moet je dus ZEKER ongemoeid laten. Anders gaan we de harde schijf wissen van deze hoofcomputer. En dat zuigt! 

In het menu Schijf kies je voor Partitietabel aanmaken

Wanneer je de melding krijgt dat je partitie nog aangekoppeld is, dan moeten we deze eerst ontkoppelen. Dat doe je door op de balk /dev/sdb rechts te klikken en te kiezen voor ontkoppelen.  

Je krijgt nu een waarschuwing te zien die je zal verwittigen dat al je gegevens van /dev/sdb zullen worden gewist. Klik op Toepassen als je zeker bent. Na enkele seconden is je HD volledig gewist en zie je in de balk enkel nog een grijze zone.

In de grijze zone klik je op de rechter muisknop en kies je voor Nieuw.

In het volgende scherm hoef je enkel bestandssyteem te wijzigen naar EXT4. Daarna druk je op de knop Toevoegen.



GParted heeft een soort beschermingsbuffer ingebouwd, want je bewerking is nog niet voltooid. Om het formatteren af te ronden gaan we naar het menu Bewerken en kiezen we Alle bewerkingen uitvoeren. Opnieuw worden we gewaarschuwd. Druk op Toepassen als je 100% zeker bent.


Nu heb je een externe HD die is geformatteerd met de EXT4 bestandsindeling. Deze kun je nu gebruiken met je Raspberry Pi.

Met een RPi een USB disk herformatteren naar EXT4

Sluit je nieuwe externe HD aan op je Raspberry Pi. Ga naar de LXTerminal. Als je Rapsberry Pi op het startscherm staat van Raspbian, zul je een icoontje zien met de naam LXTerminal : dubbelklikken dus.

Tik dan onderstaande commando in nadat je je schijf hebt aangesloten :
tail -f /var/log/messages

Druk op CTRL + C om het commando te laten stoppen met zoeken.
In de tekst die we terugkregen van onze RPi kunnen we uitmaken welke naam onze externe HD heeft gekregen :


In dit geval kreeg onze externe HD de naam "sda1". Dit moeten we even goed onthouden (of noteren).

Met onderstaande commando kunnen we onze schijf formatteren naar EXT4 :
sudo mkfs.ext4 /dev/sda1 -L EXTDISK

Op het einde van het commando zien we EXTDISK. Dit is gewoon de naam die we geven aan onze nieuwe schijf. Dit kun je dus veranderen zoals je wil. Na het uitvoeren van het commando is onze disk ingedeeld met het EXT4 bestandssysteem. Hooray (for boobies) !



vrijdag 26 juli 2013

Streaming radio met XBMC op je RPi

Wanneer je naar online radiokanalen wil luisteren is het XBMC op je Raspberry Pi de ideale partner. Standaard komen al heel wat add-ons meegeleverd bij de eerste installatie. Het is wel aan ons om te bepalen wat we gaan inschakelen en wat niet. Persoonlijk heb ik geen behoefte aan 15.000 radiokanalen waar meer kaf dan koren tussenzit. De Add-on met de originele naam "Radio" vind ik een prima startpunt.

Aan de slag!

In je beginmenu ga je naar Muziek > Add-ons.



Aangezien we nog geen enkele add-on hebben geïnstalleerd kunnen we enkel kiezen voor Meer verkrijgen.



XBMC gaat op zoek naar de plugins (of add-ons) die we kunnen installeren. In dit geval kiezen we voor Radio.



Het volgende scherm laat ons niet veel keuze : Installeren dus.



Wanneer de installatie is voltooid, krijgen we daarvan een melding onderaan rechts. Eenmaal deze melding is verschenen, keren we terug naar ons hoofdmenu via de Home-toets. We kiezen nu opnieuw Muziek > Add-ons. We merken dit keer dat onze Radio-plugin in het lijstje staat. Selecteren dus.



De Radio add-on geeft ons een waaier aan mogelijkheden om interessante online radiostations te vinden. De optie Blader op land is wellicht wel aan te raden. Ik kies persoonlijk voor Belgium. De zenders Studio Brussel en Sporza Radio vind ik wel interessant.



Wanneer je rechtsklikt op één van deze zenders kun je kiezen voor Add to my stations. Op deze manier kun je een lijst samenstellen van al je favoriete radiostations.


Nu alleen klikken op je favoriete radiostation en klaar is Kees.

Wanneer je de layout maar niks vindt, kun je met de cursor volledig naar links gaan en er zal een menu tevoorschijn komen waar je de layout kan wijzigen naar iets wat jij verkiest.



De eerste keer met XBMC op je RPi

Als je XBMC voor je Raspberry hebt geïnstalleerd, dan zullen we de eerste keer enkele aanpassingen moeten maken om de werking ervan een beetje aangenamer te maken. Bij ons opstartscherm merken we meteen dat de interface van XBMC heel eenvoudig is. Links, rechts, onder, boven en klikken. Meer is er niet aan. Later zullen we merken dat deze interface veel meer in zijn mars heeft dan het op het eerste zicht lijkt.

Wat gaan we allemaal instellen bij het eerste gebruik?
  • Taal
  • Tijdzone
  • Taal ondertitels
  • Keyboard layout
  • Automatische updates
  • Geluidinstellingen
  • Weerberichten

Bij ons opstartscherm navigeren we naar System > Settings > Appearance > International.

In dit scherm gaan we meteen alle instellingen aanpassen die we later nog nodig zullen hebben.

  • Taal : Dutch
  • Tijdzone land : Belgium (of Netherlands)
  • Audiotaal voorkeur : Taal van originele spoor (hoef je niet te veranderen)
  • Ondertitelingstaal voorkeur : Dutch

We merken dat de tijdsnotatie bovenaan rechts meteen goed staat en de interface nu volledig in het Nederlands is.

Helemaal rechtsonder zien we ons "Home" icoontje staan. Op deze manier keren we terug naar ons beginmenu. We kiezen voor Systeem > OpenELEC. Ook in dit scherm voeren we meteen enkele aanpassingen door.

  • Toetsenbord layout : dit kun je wijzigen naar bvb BE, maar momenteel heeft XBMC problemen waardoor een AZERTY-keyboard niet wordt herkend. Je layout zal in QWERTY blijven. Gelukkig is dit niet echt een probleem omdat je vaak kan navigeren met je pijltjes. Bovendien is er ook een onscreen toetsenbord dat je kan gebruiken.
  • Systeem Update : wijzigen naar "auto"
Daarna druk je onderaan op OK.



Vervolgens gaan we ook de geluidsuitvoer even controleren. Ga naar Systeem > Instellingen > Systeem > Geluidshardware. Wanneer je je geluid via een HDMI-kabel naar je tv of monitor stuurt, hoef je niks te veranderen. Wanneer je luidsprekers hebt aangesloten op je Raspberry Pi, dan verander je Geluidsuitvoer naar Analoog. Geluid naar alle luidsprekers vink je ook best aan.



Volgende stap is het instellen van het weerbericht : totaal nutteloos, maar wel cooler dan gewoon uit het raam kijken. Ga naar Systeem > Instellingen > Weer > Algemeen > Instellingen.

Bij het tabblad Locatiesetup vink je eerst Enabled aan. Daarna kun je een stad bij jou in de buurt kiezen. Daarna druk je onderaan op OK.



We gaan meteen de proef op de som nemen en eens controleren als alles werkt. Ga in je hoofdmenu naar Weer en bekijk het resultaat. Wanneer het resultaat niet werkt of je niet bevalt kunnen we ook een andere "provider" voor het weerbericht kiezen.

Ga opnieuw naar Systeem > Instellingen > Weer > Algemeen en kies deze keer voor Dienst voor weerinformatie. In het volgende scherm kunnen we kiezen voor Meer verkrijgen. Kies bvb voor Yahoo! Weather en installeer deze. Wanneer de Add-on is geïnstalleerd zul je hiervan een melding krijgen onderaan rechts. Nu nog even teruggaan naar ons scherm van Dienst voor weerinformatie en onze keuze instellen op Yahoo! Weather. Let erop dat je je locatie voor elke provider opnieuw moet instellen.




Wat hebben we nodig voor een RPi Media Center?

Wie van z'n Raspberry Pi een volwaardig Media Center wil maken, kan ik enkel maar groot gelijk geven. Wat heb je allemaal nodig om aan de slag te kunnen gaan?

Hier ons boodschappenlijstje :

  • Raspberry Pi, model B (met 512 Mb RAM)
  • (micro) SD-kaart van minstens 4GB (best klasse 10)
  • geschikte voeding
  • HDMI-kabel
  • Toetsenbord en muis
  • netwerkaansluiting (usb dongle of ethernetkabel)


Ook op internet moeten we even onze ronde doen voor het downloaden van het juiste besturingssysteem : OpenELEC. Let erop dat je best kiest van de "stable" versie en niet "testing".
Maar om eerlijk te zijn verkies ik de NOOBS methode om OpenELEC te installeren. Volledige stappengids vind je hier.

Eenmaal je SD-kaart klaar is kunnen we meteen aan de slag : alles aansluiten op je RPi, kaartje inpluggen en aanzetten.

Waarom een Media Center maken van je Raspberry Pi?

Wie een Raspberry Pi wil (of heeft) vraagt zich vaak af wat je er eigenlijk mee kunt doen. Je kunt er veel zaken mee doen : een retro gaming console van maken, een mediacenter, je kennis van Linux opschroeven,...
Maar een media center is toch vaak de meest populaire bestemming van een Raspberry Pi.

Wat is een media center?

Tv, internet, films, muziek, tv-series,... komen steeds dichter bij elkaar? Maar een apparaat dat alles-in-één is, kost vaak honderden euro's. Een Raspberry Pi kan dan een goedkoop alternatief zijn.
De bedoeling is dat je tv de centrale plaats wordt waar je naar de radio kunt luisteren, je dvd's of Blu Ray's kunt bekijken, al je muziek kunt horen, je favoriete tv-series kunt bekijken, je (vakantie)foto's bekijkt, enz...
Een desktop PC of een laptop kunnen deze taak ook vaak aan, maar deze hebben toch enkele nadelen. En net daar komt de RPi om de hoek kijken...

De voordelen van een RPi als media center

Ten eerste is een Raspberry Pi spotgoedkoop. Voor ongeveer 40€ koop je er eentje. Als je dit vergelijkt met de verkrijgbare media centers is dit een peulschil.

Ten tweede is een Raspberry Pi compleet stil. Er zijn geen ventilatoren nodig om het zaakje te koelen. Bij je PC, laptop of media center is dat vaak anders. Een stil moment in een film of liedje wordt steeds overstemd door de ventilatoren. Hoe stil ook, een Raspberry maakt helemeel géén geluid.

De derde reden voor een Raspberry Pi : de opstarttijd. Een PC opstarten zal een stuk langer duren dan een RPi. En dat is iets wat je echt wil vermijden als je gewoon even naar een internetradio wil luisteren. Dan wil je met een paar klikken het zaakje starten.

Reden vier : de verbruikskosten. In tijden van milieubewustzijn en financiële crisis is de verbruikskost een belangrijk aspect. Zelfs als je je Raspberry Pi 24 uur per dag gebruikt kost deze je amper een paar euro per jaar.

Tot slot : de Raspberry Pi is zo compact en klein. Er zijn zelfs beugels te koop waarmee je de Raspberry Pi kunt bevestigen aan de achterkant van je tv.


dinsdag 9 juli 2013

Vlug aan de slag dankzij NOOBS

Als je de gelukkige bezitter bent van een Raspberry Pi, dan wil je d'r ook zo snel mogelijk mee aan de slag. Maar sommigen onderschatten toch een beetje het voorbereidende werk en/of hebben weinig kaas gegeten van Linux. Maar geen nood, want er bestaat zoiets als NOOBS.

NOOBS staat voor New Out Of Box Software. Hiermee wordt de allereerste setup van RPi een stuk makkelijker. Bovendien is het ideaal voor het ontdekken van ja Raspberry Pi want je kunt steeds een soort 'recovery' doen.
Om NOOBS te kunnen gebruiken moeten we wel eerst een geformatteerde SD-kaart hebben. Windows of Mac gebruikers kunnen voor instructies kijken bij deze post :
http://raspberrypistarter.blogspot.be/2013/06/een-sd-kaart-formatteren-in-windows.html

Linux gebruikers kijken hier voor de instructies om een SD-kaart te formatteren:
http://raspberrypistarter.blogspot.be/2013/06/een-sd-kaart-formatteren-in-linux.html

Eenmaal we een geformatteerde SD-kaart hebben, moeten we deze in onze gewone computer steken via een kaartlezer. En dan kunnen we de software van NOOBS gaan downloaden; deze kun je vinden bij de downloadpagina van Rasberry Pi.

Sla het zip-bestand ergens op waar je het makkelijk terug kunt vinden. Na het downloaden kun je het bestand uitpakken. De inhoud kun je kopieëren en daarna "plakken" op je SD-kaart.

Et voilà! Meer is er niet aan : je "opstartschijf" is aangemaakt. Sluit je Raspberry Pi op de correcte manier aan en zet hem aan.

Automatisch zal NOOBS voor de eerste keer starten. We zien een scherm dat aangeeft dat de grootte van de FAT-partitie wordt aangepast. Dit komt omdat de image die we hebben gedownload een image is voor een kaart van 2GB. Als jouw SD-kaart groter is (stel 16GB) dan wordt er dus 14GB niet gebruikt. NOOBS past dit aan zodat onze SD-kaart volledig kan benut worden.

Daarna zal het openingsmenu je een keuze voorschotelen welk besturingssysteem je wil installeren. Helemaal onderaan kun je trouwens de taal van je voorkeur instellen.




Wie gewoon even z'n Rasberry Pi wil ontdekken begint vaak met Raspbian. Dit OS (= operating system = besturingssyteem) wordt ook aangeraden door de makers van NOOBS. Druk bovenaan links op Install OS.
Je krijgt eerst nog een waarschuwing te zien dat je data op de SD-kaart zullen worden gewist. Deze waarschuwing kun je negeren, aangezien we begonnen zijn met een nieuw geformatteerd SD-kaartje. Daarna wordt de feitelijke installatie gestart. Even geduld dus.

Eenmaal de installatie is voltooid kun je aan de slag met het besturingsysteem dat je hebt gekozen. Wil je terug naar de recovery, dan moet je SHIFT ingedrukt houden bij het opstarten.

zaterdag 29 juni 2013

Het aanzetten van je Raspberry Pi

Een Raspberry Pi aanzetten doe je niet zoals je een gewone PC of notebook aanzet. Een Raspberry Pi heeft zelfs geen aan/uit knop. Dus nadat je een SD-kaart geformatteerd hebt en je een operating system op je kaartje hebt gedumpt, kun je eindelijk aan de slag.

1. SD-kaart aansluiten

Stap 1 is het insteken van je SD-kaart. Uiteraard moet er reeds een besturingssysteem zijn geïnstalleerd op je kaart. Hetzij NOOBS of bvb Raspbian. Het maakt niet uit als je een SD-kaart gebruikt, dan wel een micro SD in combinatie met een adapter.

2. Keyboard en muis aansluiten

De volgende stap is het connecteren van je muis en keyboard. Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden. Let er op dat keyboards en muizen met een verouderde PS/2-aansluiting nutteloos zijn.



Je moet een toetsenbord en muis gebruiken met een USB aansluiting. Een goedkope mogelijkheid is de Logitech MK120. Dit is een muis en keyboard in één goedkoop pakket. Hetzelfde Logitech heeft ook draadloze combinaties; met de zogenaamde Unifying receiver. Dit is een USB-ontvanger die zowel dienst doet voor je toetsenbord als je muis. Dat is dus een USB-poort op je Raspberry Pi gespaard. Voor je iets gaat kopen, check je wel best de ervaringen van anderen. Niet alle merken en modellen doen het even goed. Zo is de Microsoft Wireless Desktop 800 bvb gekend om problemen te geven.
Je kan ook een Bluetooth dongle gebruiken, maar de keyboard/muis combinaties hiervoor zijn eerder dun gezaaid.

3. aansluiten op tv of monitor

Met een hdmi-kabel kun je een monitor aansluiten op je Raspberry Pi. Let erop dat je monitor weldegelijk een hdmi-aansluiting heeft. Is dat niet het geval, dan zal je monitor wellicht een VGA en/of een DVI aansluiting hebben. In dat geval zal je dus ook een adapter nodig hebben die je aansluit op je RPi. Een hdmi-dvi adapter is overal makkelijk te vinden.








Wanneer je Raspberry Pi wil aansluiten op een tv zonder hdmi, dan gebruik je de RCA video-aansluiting (de gele aansluiting).





4. Verbinden met internet (optioneel)

Je Raspberry Pi heeft ook een ethernet-aansluiting. Hierbij kun je een netwerkkabel aansluiten. De andere kant van de kabel sluit je aan op een vrije poort van je router. Je ethernet-aansluiting zit naast de usb-poorten.



Je kunt ook een usb-ontvanger voor draadloos internet aansluiten op één van de usb-poorten. Maar aangezien je deze wellicht al hebt gebruikt voor je muis en toetsenbord, kan een usb-hub een oplossing bieden. In dit geval sluit je de internetontvanger aan op je Raspberry Pi en de muis/keyboard op de hub. Opnieuw : check de compatibilteit van je draadloze internet-ontvanger voor je iets koopt.

5. USB-hub (optioneel)

Wanneer je usb-poorten tekort hebt (en dat zal wellicht ooit zo zijn) dan is een usb hub een eenvoudige en goedkope oplossing. Als je een nieuwtje gaat halen, zorg er dan voor dat je hub z'n eigen stroomvoorziening heeft (powerd hub). Deze zijn veel krachtiger en kosten niet zoveel meer.




6. Aansluiten op het electriciteitsnetwerk

De laatste stap is het aansluiten van je RPi op het electriciteitsnetwerk. Hiervoor heb je een specifieke voeding nodig met een micro USB-aansluiting. Maar het kan ook met een A/C-USB adapter en een USB / micro USB-kabel.


Eenmaal alles is aangesloten, zal je Raspberry Pi vanzelf beginnen opstarten.

donderdag 27 juni 2013

Een SD-kaart formatteren in Windows

Als je een (gebruikte) SD-kaart wil (her)formatteren voor het gebruik in je Raspberry Pi met je Windows computer, dan heb je software nodig met de naam SD Formatter V4.0. Als deze nog niet is geïnstalleerd, dan ga je naar de website van de SD Card Association en drukt in de kolom links op SD Formatter v4.0 for Windows. Eenmaal je dit hebt gedaan scroll je helemaal naar beneden en druk je op I Accept.

Installeren is een fluitje van een cent en gaat zoals bij elk Windows programma door te dubbelklikken op het setup.exe-bestand na het uitpakken van het zip-bestand.

Steek de SD-kaart in je kaartlezer en start het programma op. Zorg ervoor dat de correcte letter is geselcteerd in je startscherm. Daarna drup je op de knop Options. Daar kies je voor FULL (erase). De optie FORMAT SIZE ADJUSTMENT kun je gewoon op OFF laten staan. Druk op OK gevolgd door de knop Format.



Er komt een waarcshuwing die je vraagt als je wel 100% zeker bent. Druk opnieuw op OK. En that's it. Je kaart is nu correct geformatteerd.

Je SD-kaart kan nu worden gebruikt om je favoriete besturingssysteem op te dumpen van je Raspberry Pi. Deze kaart is nu ook geschikt om gebruikt worden om NOOBS op te dumpen. Dankzij NOOBS kan het eerste gebruik van Raspberry Pi eigenlijk niet meer mis gaan.

woensdag 26 juni 2013

Een SD-kaart formatteren in Linux Ubuntu/Mint

Als je een (gebruikte) SD-kaart wil (her)formatteren voor het gebruik in je Raspberry Pi met je Ubuntu/Mint computer, dan heb je software nodig met de naam GParted. Als deze nog niet is geïnstalleerd, dan ga je naar het softwarecentrum in je hoofdmenu en tikt in het zoekvenster GParted. Het eerste resultaat is "GParted partitiebewerker". Druk op de knop "installeren" en de software zal zich automatisch installeren op je computer.

Steek nu de bewuste SD-kaart in de kaartlezer.

Na de installatie vind je GParted terug in het menu "Systeem". Bij het openen zal je paswoord worden gevraagd. In de rechterbovenhoek kun je een dropdown menu vinden. Wanneer je hierop drukt zie je alle 'schijven' van je computer. De SD-kaart is meestal /dev/sdb. Controleer ook de grootte die vermeld staat, meestal kun je daaraan je SD-kaart herkennen.



In het menu Schijf kies je voor Partitietabel aanmaken. Je krijgt nu een waarschuwing te zien die je zal verwittigen dat al je gegevens van /dev/sdb zullen worden gewist. Klik op Toepassen als je zeker bent. Na enkele seconden is je kaart volledig gewist en zie je in de balk enkel nog een grijze zone.

In de grijze zone klik je op de rechter muisknop en kies je voor Nieuw.

In het volgende scherm hoef je enkel bestandssyteem te wijzigen naar FAT32. Daarna druk je op de knop Toevoegen.


GParted heeft een soort beschermingsbuffer ingebouwd, want je bewerking is nog niet voltooid. Om het formatteren af te ronden gaan we naar het menu Bewerken en kiezen we Alle bewerkingen uitvoeren. Opnieuw worden we gewaarschuwd. Druk op Toepassen als je 100% zeker bent.

Ziezo, je kaart is nu geformatteerd en kan worden gebruikt om je favoriete besturingssysteem op te dumpen voor je Raspberry Pi. Deze kaart is nu ook geschikt om gebruikt worden om NOOBS op te dumpen. Dankzij NOOBS kan het eerste gebruik van Raspberry Pi eigenlijk niet meer mis gaan.

Opgelet bij het herformatteren van een bestaande SD-kaart. Soms kan er een fout optreden. Dan is het nodig om na de bovenstaande procedure te rechtsklikken op je nieuwe partitie > vlaggen beheren > boot aanvinken.

zondag 23 juni 2013

Het voorbereiden van de SD-kaart

Een Raspberry Pi heeft geen harde schijf ingebouwd. In plaats daarvan wordt een SD-kaartje gebruikt. Hierop komt een zgn. bootloader en een besturinggsysteem (OS). We hebben dus nog wat werk voor de boeg vooraleer we aan de slag kunnen.

In het kort moeten we volgende stappen doorlopen :
  • het OS downloaden
  • de SD-kaart formatteren
  • het OS installeren op de SD-kaart

Downloaden van het OS

Er zijn verschillende besturingssytemen die je kunt gebruiken voor je Raspberry Pi. Maar de meesten zullen toch willen starten met Raspbian. Dit is een speciale versie van het Debian besturingssyteem. Debian is een populaire linux-distributie die vaak wordt gebruikt op gewone desktops of laptops. Downloaden kun je op : http://www.raspberrypi.org/downloads

Download de meest recente versie door even naar onderen te scrollen en bewaar deze op de harde schijf van je computer. Dit bestand is een gecomprimeerd bestand dat we eerst nog moeten 'uitpakken'. Het resultaat hiervan is een bestand in het IMG formaat (een image-bestand). Eenmaal dit achte de rug is kunnen we verder met de volgende stap.

de SD-kaart formatteren

Een SD-kaart op de correcte manier formatteren is makkelijk. Het kan zowel bij Linux, Mac of Windows, maar vraagt wel een iets andere aanpak.

Windows
Mensen met een Windows computer hebben een tooltje met de naam Win32 Disk Imager nodig. Dit kun je downloaden op :
http://www.softpedia.com/get/CD-DVD-Tools/Data-CD-DVD-Burning/Win32-Disk-Imager.shtml
De download is ook een zip-bestand en moet dus worden uitgepakt. Daarna kun je het bestand opstarten door te dubbelklikken op Win32DiskImager.exe. Afhankelijk van je Windows versie, kan het zijn dat je dit moet opstarten als administrator. Dit doe je door rechts te klikken op het bewuste exe-bestand en te kiezen voor 'uitvoeren als administrator'.

Nu kies je het correcte img-bestand van Raspbian. Dit doe je door te klikken op het mapje en te navigeren naar de plaats waar je je bestand hebt uitgepakt. Daarna kies je bij Device de letter die overeenstemt met je SD-kaart. Let op dat je zeker de juiste letter kiest! Tot slot druk je op de knop Write om het bestand op je SD-kaart weg te schrijven. Eenmaal het proces is afgelopen, kun je Disk Imager afsluiten en je SD-kaart gebruiken in je Raspberry Pi.

Linux
De mensen die Linux gebruiken kunnen een gelijkaardig tooltje gebruiken : ImageWriter. De werkwijze is in feite dezelfde als voor Windows gebruikers. Downloaden kan via het softwarecenter. Uiteraard kun je ook het juiste commando gebruiken :
sudo apt-get install usb-imagewriter
Na het ingeven van je paswoord zal ImageWriter geïnstalleerd zijn.


Een tweede mogelijkheid is MintStick. Het werkt identiek als bovenstaande ImageWriter. Voor de installatie ga je naar een Terminalvenster en tik je onderstaande commando's in :
$ sudo add-apt-repository ppa:tsvetko.tsvetkov/trusty-backports
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install mintstick


Mac OSX
Ook voor de Mac-gebruikers onder ons is een tooltje beschikbaar : PiWriter. Downloaden kan op:
http://sourceforge.net/projects/piwriter/
Een alternatief is de Rpi SD-Card-Builder.

zaterdag 22 juni 2013

Ik wil een Raspberry Pi kopen...

Wie eraan denkt om een Raspberry Pi te kopen, vindt op internet al vlug z'n gading. Maar een Raspberry Pi alleen, is niet genoeg. Veel zal afhangen van het project dat je wil verwezenlijken. Maar toch is onderstaande lijstje vaak een must :

Stroomadapter

Een RPi komt zonder stroomadapter. Om je RPi te voorzien van stroom zijn verschillende mogelijkheden. Veruit de makkelijkste manier is gewoon een juiste stroomadapter bestellen die speciaal gemaakt is voor je RPi.
De aansluiting die wordt gebruikt is een micro usb. Er zijn ook gsm's die dezelfde aansluiting hebben en die ook kunnen worden opgeladen langs deze weg. Deze kabels zijn ook geschikt.

 

Behuizing

Een RPi komt zonder behuizing. Wie z'n RPi dus een beetje wil beschermen tegen vuil, stof,... koopt ook best een behuizing. Je kunt er ook zelf één maken, maar voor de prijs die een behuizing kost, bespaar je je veel tijd en moeite.

SD Kaart

De 'harde schijf' van een Raspberry Pi is een sd-kaartje. Op dit sd-kaartje staat het operating system (OS). Sommige verkopers bieden ook een sd-kaart aan die op de correcte manier is geformateerd en reeds een OS bevat. Deze kaartjes hoef je enkel in het slot van je RPi te steken en je kan meteen aan de slag.
Als je nog een micro sd-kaartje hebt, kun je dit ook gebruiken door middel van een adapter.

HDMI kabel

Om een beeldscherm aan te sluiten op je Rasberry Pi is een HDMI kabel nodig. Hou er rekening mee dat je scherm dus ook een HDMI-aansluiting heeft. Is dit niet het geval, dan is het beter een adapter te gebruiken. Het is steeds aan te raden de adapter aan te sluiten aan je RPi (en niet aan je scherm). Als je bvb een monitor hebt met een DVI-aansluiting, dan koop je best een HDMI-DVI adapter en sluit je hierop een dvi-kabel op aan die naar je monitor leidt.

Muis en keyboard

Een RPi heeft twee usb-slots. Hierop kun je dus een usb-muis en een usb-keyboard op aansluiten. Het is ook mogelijk om een pakket te kopen met een draadloze muis en een draadloos toetsenbord  die samen op 1 usb-adapter werken. Op deze manier bespaar je een usb-poort van je RPi.